3 min

Oppfølging og videre arbeid etter webinar om lek

Til alle dere som deltok på mandagens webinar. Her kommer det jeg lovet dere fra boka mi. Utdragene er hentet fra kapittel 9, fra side 224 og utover:


 

Leken og det lekende samspillet står sentralt i barns opplevelse av den gode barndom. Barnehagen må se det som sin viktigste oppgave å sørge for at alle barn gjennom barnehagens hverdagsliv får oppleve glede, samhold og inkludering gjennom lek og lekende samspill.

Vet vi eller tror vi at vi har oversikt?

Bruker dere tid på møtene til å snakke sammen om leken og hvordan dere kan hjelpe og støtte barn i leken?
 

 
Tenker dere som lederteam at det kan være nødvendig å styrke personalets bevissthet omkring lek? Hvis svaret på dette er ja, lag en plan for hvordan dette arbeidet kan gjøres.

Start arbeidet med en registrering: (tema på webinaret)


 
Registrering av barns og ansattes aktivitet i lekeperiodene
 
Jeg har erfart at det å registrere hva som skjer i løpet av frilekperioden hver dag, er en god måte å komme i gang med et utviklingsprosjekt på. Registreringen er i seg selv ofte med på å gjøre hver enkelt ansatt mer reflektert over leken i barnehagen. Dette bidrar ofte til å tydeliggjøre behovet for å fokusere mer på barnas lek. Mange som har utført en slik registrering, sier at de fant ut mye de ikke hadde noen anelse om fra før av.
 

 
Det er mange måter å gjennomføre en slik registrering på, men jeg har høstet nyttige og gode erfaringer gjennom å bruke et veldig enkelt verktøy (Fraplan til praksis III, side 40–43).Det lages et enkelt skjema der alle barn og ansatte registreres minst en gang hver dag i løpet av den perioden da barna selv velger hvem de vil leke med og hva de vil drive med (Pape, 2010,se eksempel under). I hver rute fylles det ut to opplysninger om hvert barn og hver ansatt:
 
1. Hva gjør barnet?
 
2. Hvem er barnet sammen med?
 
3. Hva gjør den ansatte?
 
4. Hvem er den ansattesammen med?
 

 
Registreringen er lite tidkrevende og kan utføres av samtlige ansatte på avdelingen/basen etter tur. Det kan eksempelvis være smart å følge barnehagens vaktsystem, for eksempel ved at senvakten fyller ut skjemaet når han/hun kommer på jobb. Den som fyller ut, vil samtidig få et godt overblikk over den aktiviteten som pågår, og vil lettere se hvor det er behov for en ansatt. Etter fire uker kan vi som regel, med utgangspunkt i registreringene, danne oss et bilde av barnas deltakelse i lek og de ansattes tidsbruk og prioriteringer når barna leker. Det er slik sett et godt utgangspunkt for videre arbeid. Selv om registreringen kun er svært overflatisk, vil den ofte gi et godt utgangspunkt for å skape en større forståelse av det som foregår. Særlig viktig er det at de ansatte ser sin egen rolle når det gjelder å starte, verne og videreutvikle lek (Melaas, 2015). Det kommer også ofte tydelig til uttrykket behov forsterkere deltakelse og engasjement fra de ansattes side.
 

 

 
Jeg har god erfaring med å benytte denne metoden på avdelinger/baser med barn i alle aldre, både ute og inne.
 
Oppfølgingsarbeid
 
Hva forteller registreringen om barnas deltakelse i lek? Etter fire uker går dere igjennom skjemaet med det målet å finne svarpå følgende spørsmål:
 
Hva gjør det enkelte barn i de periodene på dagen som ofte kalles frilek?
 
Hvem er det enkelte barn sammen med?
 
Har alle barn noen å være sammen med?
 
Er det barn i gruppa som i liten grad er sammen med andre barn?
 
Er det barn i gruppa som er mest sammen med ansatte?
 
Hva slags type lek/aktivitet er dominerende?
 
Er det mye sosial fantasilek?
 
Hva gjør den enkelte ansatte i denne perioden på dagen?
 
Hvem er den enkelte ansatte sammen med?
 
Er det ansatte i gruppa som i liten grad er sammen med barn?
 
Er det ansatte i gruppa som er mest sammen med andre ansatte?
 
Gir registreringen noen signaler om vennerelasjoner mellom barn?
 
Hva tenker vi at vi kan gjøre for å hjelpe barna i å videreutvikle disse venne- relasjonene?
 
Var det noe vi ikke var klar over på forhånd?
 
Når registreringen er gjennomgått og spørsmålene over er besvart, kan dere arbeide med følgende problemstillinger:
 
Gir registreringen indikasjoner på at det er barn i barnehagen som står utenfor lekefellesskapet?
 
Hva tenker dere om dette?Visste dere dette fra før? Har dere noen tanker om hvordan dette/disse barna opplever det å stå utenfor de andre barnas lekefellesskap? Tenker dere at dette er barnets bevisste valg?
 
Har dere noen tanker om hva som kan være årsaken? Hvordan vil dere gå fram for å finne ut mer om dette?

På hvilken måte kan dere gå inn og hjelpe det enkelte barn inn i lek?

Er de ansatte delaktige, tilgjengelige?