top of page

Hjemmebarnehagekontor med utvidet skoletilbud! Savner du barnehagen?


Barn som leker med Pappaen sin. Foto: Olesia Bilkei - Shutterstock.com
Lek med Pappa. Foto: Olesia Bilkei - Shutterstock.com

"Nå som vi er blitt litt bedre kjent, pappa, innser jeg at det vi først og fremst deler er uforbeholden kjærlighet til min barnehagen" Fredrik Skavlan, Aftenposten 28. mars 2020.


Denne lille teksten og Skavlans herlige strek, traff meg midt i hjertet denne lørdagen.

Situasjonen vi står oppe i akkurat nå, er noe vi aldri har opplevd før, og vi må derfor lære oss hvordan vi skal takle det, fra dag til dag. Selv har jeg forsøkt meg på å gjennomføre et Skype møte for første gang. Med litt ustabilt nett og fem ekstra deltakere i alder fra 2- 13 år, ble det en ganske artig opplevelse. At valpen på åtte måneder, også meldte seg på, gjorde det ikke enklere å konsentrere seg. Helt ny erfaring - for oss alle. Kommer nok til å huske dette!


Det er nok mange barn der ute akkurat nå, som savner barnehagen sin. Jeg vil tro at de savner venner og lekekamerater aller mest. Samtidig både tror og håper jeg at de fleste også savner de gode, trygge, kompetente voksne i barnehagen. De som de til daglig tilbringer de fleste våkne timene sammen med. De som alltid er der og leker med dem, trøster dem, finner på morsomme ting, går på tur med dem og ikke minst - bygger relasjoner med dem. De som syns at det å være sammen med barn er en gave. De som lytter til det barn forteller og som forstår klokskapen bak barnas ord. De tror jeg at barna savner.


Samtidig tror jeg Fredrik Skavlan traff spikeren på hodet denne lørdagen, for antakeligvis er det minst like mange foreldre som savner barnehagen. De savner antakeligvis voksenlivet sitt.


En kanskje litt for travel hverdag, har brått blitt erstattet av et litt begrenset hjemmeliv - på ingen måte mindre travelt, men med litt begrensede muligheter. Jeg velger å kalle det "Hybrid-hverdag" - hjemmebarnehagekontor med utvidet skoletilbud.


Barn trenger rutiner og heldigvis - de liker gjentakelser. Det betyr at du kan gjøre de samme tingene mange ganger!

Denne uken og hele påskeuken vil vi hjelpe dere foreldre med å finne små lyspunkt. Vi gir dere et lite tips hver dag til småting dere kan drive med, og som ikke går utover et allerede overbelastet internett! Kanskje kan disse små innspillene bli dagens høydepunkt. Vi skal forsøke å gi dere tips som ikke innebærer at dere må løpe og kjøpe, men at dere kan bruke ting dere allerede har i huset!


Husk også at det går an å ringe barnehagen og la barna snakke litt med en av dem de savner. Det går også an å ringe barnehagevenner hjemme - ikke gjør det vanskeligere enn det er!


Dagens samtale:

Magnus fire år hadde funnet fram gitaren min og satt og dro i strengene. "Vær litt forsiktig med gitaren, Magnus, jeg er litt redd for den!" sa jeg. "Er du redd for den - er den farlig liksom?" "Nei, den er ikke farlig, jeg er redd for at den skal bli ødelagt, jeg har fått den av broren min!" "Hva heter han?" "Broren min het Lars!" "Heter han ikke det lenger?"

"Hm, jeg mistet broren min da jeg var 15 år!" "Ble han borte bare?" "Ja, på en måte, han døde. Derfor er jeg så veldig glad i den gitaren, og den er veldig gammel, ikke sant!" Magnus ser meg inn i øynene mens han nikker. Så spør han; "Hvor gammel er den egentlig?" "Den er snart 30 år gammel!" "Hm, du Kari Pape, hvor stor var den da den var ett år?" "Den var faktisk akkurat like stor som den er nå!" "Hm, det var merkelig!"


Så var samtalen vår over!






bottom of page