Det var hentetid i barnehagen og en pappa stod i garderoben og samlet sammen alle de skitne klærne, matbokser og andre ting, som skulle tas med hjem. Pappaen kikket bort på barnehagelæreren og sa: "jeg skjønner ikke egentlig hvorfor man trenger utdanning for å jobbe her!"
Dette er lenge siden, det var i en annen tid. Det var i den tiden da man ikke reflekterte over alt som bare går på skinner! Jeg vil tro at denne pappaen kanskje ikke ville sagt dette i dag. Etter et par uker hjemme med egne barn, vil jeg tro at barnehagen og barnehagepersonalet nå står ganske høyt i kurs hos mange av dere foreldre.
Alle som fungerer som barnehagehjemmekontormedarbeidere, med utvidet skoletilbud, har vår fulle sympati akkurat nå. Fordi vi vet hvor mye jobb det er å sørge for at barna har gode hverdager, vil vi forsøke å hjelpe dere så godt vi kan.
Vi legger ut små tips og ideer til dere:
Vi deler noen tips til aktiviteter dere kan gjøre sammen
Vi deler noen tips til hvordan dere kan hjelpe barna i gang med en lek, så de kan leke alene over litt tid. Disse tipsene gjelder hovedsakelig for barn over 3 år. Har du yngre barn må du være forberedt på at de trenger en voksen gjennom nesten hele dagen.
Tipsene vi legger ut, tar utgangspunkt i at det ikke skal være nødvendig å kjøpe noe - men at dere skal kunne bruke noe dere allerede har i hus
Kanskje kan det være en god ide å gjøre en fellesaktivitet hver dag, som et lite høydepunkt, noe barna kan se fram til og glede seg til.
Barnehagebarn er vant til at dagen har en fast rytme. Det kan være til god hjelp å lage seg en rytme også hjemme. For noen av dere, faller dette helt naturlig. Barna deres elsker å endelig ha tid til å leke med alle lekene sine, og foreldrene får tid og rom til å utføre et stykke arbeid. Andre sliter med å finne en god rytme. Vi vet alle hvordan det føles å være bakpå hele tiden, du har masse du skal ha gjort, men får ikke gjort noenting. Det blir verken lek for barna eller arbeid for de voksne.
I barnehagesammenheng bruker jeg ofte uttrykket brannslukking, om situasjoner der de voksne er på etterskudd. Et typisk eksempel er hvis voksne tenker at de har veldig mye de må ordne med. De fyker hit og dit, og gir barna beskjeder som; "vent litt" "jeg skal bare" "nå må dere leke fint", eller liknende. Barna fyker ofte like mye rundt som de voksne. Det er vanskelig å finne roen. Konfliktnivået stiger. Ofte må de voksne gripe inn og slukke branner og får egentlig ikke gjort noen ting. Ikke blir det god lek, og ikke blir det godt arbeid. Hvis man derimot klarer å være i forkant, hjelper barna i gang og setter noen tydelige rammer for det som skal skje, gir dette en helt annen lekeopplevelse og en helt annen arbeidsro.
Det samme gjelder på hjemmebane. Lek må forberedes på samme måte som arbeid.
Jeg forstår godt hvis noen tenker at "jeg må jobbe, så jeg har ikke tid til å finne på noen ting med de ungene på dagtid". Samtidig vet jeg at dersom du skal få jobbet, må du først bruke litt tid på å hjelpe barna i gang. Barna er der og det må vi ta høyde for. Sannsynligheten for å få gjort litt kontorarbeid, er mye større hvis dere tar høyde for dette.
Jeg vil anbefale dere å starte hver dag med felles frokost. Måltider er utrolig viktige og de kan benyttes til å snakke sammen og legge planer for dagen. Lag en slags tidsplan sammen med barna. Sett inn tider i planen da dere skal gjøre ting felles. Dette er barnehagebarn vant til, og de fleste klarer fint å forholde seg til dette.
Der det er hjerterom - er det husrom
Jeg er på besøk i en av Grønlands mange barnehager. Dette er en utrolig flott barnehage. Ikke først og fremst fordi den har så gode lokaler, for det har den ikke, men fordi den har et stort hjerterom. Denne barnehagen har barnehagelærere og barnehagemedarbeidere, som er tilstede for barna fra morgen til kveld. De er lekekloke og sammen bidrar de til at alle barn får gode opplevelser i lek og fellesskap hver dag. På grunn av barnehagens utforming, med lite plass til lek, har en av de ansatte fått laget et "hus" til alle spisebordene. Så snart de har gjort unna frokosten hentes "husene" og trekkes over bordene. Barna flytter inn. Med seg har de batteridrevne lys, filleryer, tegnesaker, dukkeutstyr, biler og andre ting de ønsker å leke med. De går på besøk til hverandre, og de ansatte blir invitert på kaffebesøk. Som gjest i barnehagen, blir jeg invitert fra hus, til hus.
Leketips: "I dag har alle hjemmekontor."
Du trenger et bord. Det trenger ikke være stort, men kanskje har du et hagebord eller liknende, som du kan bruke. Hvis du ikke har et ekstra bord kan du få det til med fire stoler. Finn et laken eller et teppe. Hvis du har et laken du kan "ofre" er det veldig fint! Lag et hus sammen med barnet/barna. Inne i "huset" kan de for eksempel få et teppe på gulvet, de kan få lys med batteri, de kan ta med seg de lekene de har lyst til å leke med. Tegnesaker kan man ha i "huset sitt" og andre viktige ting, for "hjemmekontor". Kanskje kan de også få ha med seg noe å spise, men dere må kjenne på hvor dere vil sette grensene.
Dere kan for eksempel sette på en alarm klokke og si at når denne ringer da kommer jeg på kaffebesøk i huset. Eller, når denne ringer skal vi gjøre noe morsomt sammen!
Barn liker å samarbeide. I barnehagen samarbeider de med mange andre hver eneste dag. Dere kan stille forventninger til barn, bare dere ikke skrur forventningene altfor høyt. Tenk på situasjonen vi står i nå, som en mulighet for å bli enda bedre på å samarbeide innad i familien.
Aktivitetstips: "Nå skal vi gjøre huset vårt litt finere!"
Nå kan dere lage vinduer i huset. Tegn opp på lakenet hvor vinduene skal være og hjelp barna å klippe ut. Hvis dere har tusj kan dere bruke de til å tegne og dekorere på huset. Hvis dere har maling, kan dere bruke det. Lag gjerne en dør også.
Lag adresseskilt til huset. Dere kan skrive rett på lakenet eller bruke en egen plakat. Her kan det stå navn på veien dere bor i og nummer på huset/leiligheten. Så kan dere lage navneskilt ved døra. Her bor, og navnet på barnet eller barna. Hvis dere har en liten klokke eller bjelle kan barna få bruke den til ringeklokke. Det er viktig å ikke forstyrre privatlivets fred. Husk å spørre; "er det greit at jeg kommer på besøk til deg nå?"
Kanskje har du et gammelt PC tastatur liggende - eller en utgått datamaskin. Det kan nå gjøres om til et lite kontor inne i "huset!"
Nå er det bare fantasien som stopper dere - og barn pleier ikke å la seg stoppe!
Husk
Det er viktig at barna ikke føler at de er i veien - de er tross alt ikke ansvarlige for den situasjonen som har oppstått, og som vi må lære oss å takle sammen!
Lykke til - ha en lekende hverdag og la deg gjerne smitte av barnas entusiasme!
Comentarios