top of page

Derfor skal dere som foreldre omfavne leken

La barna leke!


Den siste tiden har vært annerledes på alle måter, for små og store. I barnehagen har barna lekt i små grupper, med faste voksne over tid. Dette gir gode betingelser for lek og vennskap. Barnehagefolk forteller om glade barn, mindre slitne barn, bedre lek, frodigere lek, mer samlek og tilstedeværende voksne!


Hva kan vi ta med oss videre? Jo, vi kan la barnehagene fortsette å fokusere på å skape lekende og inkluderende hverdager!


Lek er barnets naturlige væremåte og leken fødes allerede på stellebordet i møtet mellom dere og barnet. Når barn gir seg hen til lek, er de inneforstått med at dette er "på liksom", samtidig lever de seg så inn i leken at den nesten blir virkelig. Dette gir uante muligheter:


I en barnehage var det Sabeltann som rådet grunnen. Barna var sjørøvere, og det gikk nokså voldsomt for seg. For Teodor (4 år) ble dette i meste laget. Han kom gråtende til en ansatt og fortalte at han var redd for Sabeltann, han hadde blitt veldig redd da han så filmen på TV, og likte ikke å høre stemmen til Sabeltann. Den ansatte satte seg ned og snakket med Teodor. Hun fortalte at Sabeltann var en helt vanlig mann som hadde kledd seg ut. «Vent, så skal vi finne et bilde av ham!» Den ansatte fant et bilde av Terje Formo og viste Teodor. «Han er jo ikke noe skummel!» sa Teodor. «Nei, ikke sant, han ser ganske koselig ut!» «Heter han Terje Formo?» «Ja, det gjør han, og han er pappaen til hun som spiller Sunniva. For hun har også bare kledd seg ut. Hun heter Janne. Her er et bilde av henne!» Teodor ser lenge på bildene. Neste dag da denne ansatte kommer på jobb, møter hun Sabeltann og de andre i full aksjon. «Jeg er Sabeltann!» roper Brede. Og der kommer Teodor løpende glad og fornøyd og roper: «Og jeg er Terje Formo!»



I leken kan barna prøve om og om igjen helt til man våger å ta skrittet tilbake til virkeligheten.


For et barn er det aller viktigste som kan skje i løpet av en barnehagehverdag, at de har fått bekreftet sin betydning i et lekende fellesskap.


Ditt barn har behov for å høre til og kjenne at det er ønsket som deltaker i et sosialt fellesskap. Dette er avgjørende for barnets opplevelse av omsorg, glede og mestring i hverdagen. Hvis barnet ditt blir stående utenfor dette fellesskapet, mister det muligheter for å oppleve mestring og glede. På lengre sikt mister barnet ditt erfaringer som gir mulighet for utvikling, både sosialt, følelsesmessig og intellektuelt. Dette gjelder for alle barn!


Så når barnet ditt kommer hjem fra barnehagen og sier; "I dag har jeg bare lek!" da skal du vite at barnet ditt har:


  • utviklet kreativitet og fantasi

  • utviklet sine kommunikative ferdigheter

  • lært seg nye ord og uttrykk

  • brukt matematiske begreper

  • brukt hele kroppen og hodet på toppen

  • øvet seg på motoriske ferdigheter

  • øvet på å ta hensyn til andre

  • opplevd at andre har tatt hensyn til dem

  • øvet på turtaking

  • øvet på impulskontroll

  • øvet på å ta plass og gi plass

  • tatt initiativ og uttrykt egne ønsker

  • kjent på en rekke ulike følelser og øvet på å takle dem

  • lyttet til andres forslag

  • øvet på å håndtere konflikter

  • hatt det gøy og opplevd glede og mestring


Så håper jeg du jubler - og sier; Fortell, det vil jeg gjerne høre mer om!"




Et lite gløtt inn i hverdagen:


Vi er ute i hinderløypa, og denne skal være Sola flyplass. Vi skal på ferie til Mallorca. Alle har pakket kofferter og setter disse oppå hinderløypa. Koffertene er rett og slett gress. Vi setter oss ned i flysetene. «Alle er klare!» sier Ingrid. Det er hun som er kaptein i dag. Vi flyr av gårde, lager vinger med armene våre. Kaptein Ingrid sier nå i sin «mikrofon»: «Nei, vi må stoppe flyet, for en person har ikke billett. Det er ikke lov. Da må jeg ringe politiet, og de må komme og ta deg og du må sitte i fengsel hele livet.» Nå ser hun på alle passasjerene med en streng mine i ansiktet, før hun peker på Kristina: «Hm, du har ikke billett.» «Nei, ikke meg,» sier Kristina. «Jeg vil være med og leke!» «Vi bare leker dette nå, sant vel!» «Nei, jeg vil ikke gå av!» Kristina gråter. Ingrid tar henne i armen og tar henne av, ser på Kristina. Det er akkurat som om hun forstår at dette ikke er særlig lurt. Hun tar tak i Kristina og leier henne tilbake til flyet. «Du hadde visst billett likevel,» sier hun lurt. Hun tar fram en liten blad-«billett» og viser det fram. Kristina lyser opp når hun forstår at hun kan være med videre.


Derfor skal dere som er foreldre til barnehagebarn heie på leken. Vis interesse når de snakker om lek og ta det på alvor hvis de ikke leker!






bottom of page