3 min

Øvelse gjør mester

Oppdatert: 22. juni 2021

Av Eli Kaspersen, idrettsviter med lang erfaring fra barnehage

Barnet ditt lærer gjennom å bruke kroppen sin. Når barnet ditt gjør en bevegelse, skjer det også en utvikling i hjernen. Hjernen sender signaler til kroppen om hva kroppen skal gjøre, og kroppen sender signaler tilbake til hjernen om hva som ble resultatet av bevegelsen. Jo oftere barnet gjør bevegelsen, jo bedre blir resultatet. Dette skyldes at bevegelsen blir automatisert, og at vi til slutt gjør bevegelsen uten å være bevisste på det, og uten å konsentrere oss om å gjøre det.

For eksempel er ikke det å drikke av et glass noe vi trenger å konsentrere oss om for å få til når vi først har lært det. Vi klarer til og med å føre en samtale samtidig som vi løfter glasset og drikker.

Hos et lite barn derimot, krever det en god del innsats og repetisjon før bevegelsen sitter, uten at det blir søl.

Dette er bare et lite eksempel på hvordan barn lærer ting gjennom å bruke kroppen sin selv. Tenk på alle små ting i hverdagen et barn skal lære seg for å bli et selvstendig menneske! Og alle som har barn har også opplevd stoltheten og mestringsgleden i øynene til et barn som endelig får til noe på egenhånd.

Men når man har små barn er det som oftest enklere å gjennomføre ulike gjøremål uten dem, eller gjøre tingene for dem. Ofte vil de jo gjerne hjelpe til, de vil gjerne gjøre ting selv og aller helst ting de ikke har lært seg enda.

Å kle på seg selv kan ta en liten evighet, og det har man ofte ikke tid til når man skal rekke jobb om morgenen.

Å spise og drikke selv blir ofte bare griseri, det er så mye lettere å mate barnet. Det går mye fortere også. Etterpå er det lettere å vaske dem raskt i ansiktet, enn å la dem få kluten og vaske seg selv.

Å lage middag tar mye lengre tid hvis barnet skal delta i tilberedingen.

Å gå i butikken er lettere alene, da er det i alle fall ingen som slår seg vrang.

Å ta barnet i sykkeltrallen i stedet for at det skal sykle selv ved siden av deg går både fortere og er lettere. I tillegg føles det også tryggere.

Å løpe seg en tur i skogen eller ta en sykkeltur er lettere alene, og gir mye bedre trening for deg enn å ta med barnet.

Å la barnet gå i trappen selv er både skummelt og tidkrevende.

Ofte kjenner vi nok også på at vi gir omsorg for barnet når vi bærer det, vasker det, mater det, kler på det og lar det få slippe å sykle selv, eller slippe å hjelpe til med matlaging og andre gjøremål hjemme.

Men vi frarøver det også muligheten til å bruke sin egen kropp for å øve seg og lære. Vi frarøver det muligheten til å automatisere bevegelsene og lære hva som skjer når vi heller den melka litt for fort inn i munnen fra koppen. Eller at grøten faller av skjeen når vi snur den. Eller at utebuksa må på før skoene.

Og hvordan skal de forstå hvordan ting faktisk fungerer inne i en butikk, eller hvordan vi skal oppføre oss i trafikken hvis de ikke deltar? Det kan også hende at vi mister verdifull tid sammen fordi det ofte er enklere å gjøre ting alene.

Vi må huske på at barna bare kan lære seg disse tingene dersom de får lov til å prøve selv, øve seg, og å delta sammen med deg på ulike gjøremål.

Når barnet har sølt nok ganger med melken så lærer det til slutt hvordan man skal drikke av koppen for at det ikke skal renne utenfor. Da har barnets hjerne klart å automatisere bevegelsen, og kan ubevisst beregne både vekt og vinkel på koppen for ikke å søle. Når barnet ditt har fått øve nok ganger på å ta på seg bukse med både glidelås og knapp så har de faktisk lært seg noen ganske avanserte finmotoriske bevegelser. Når barnet ditt har brukt 20 minutter på å skjære en paprika i biter så har det fått øve seg både på å bruke redskap, fått bidra til deres felles middag, og fått være sammen med deg som har passet på på grunn av kniven. Kanskje dere også har hatt en god samtale underveis?

Av og til trenger vi å sette av tid til at barna skal få gjøre ting selv, og delta på vanlige gjøremål sammen med deg. Det er faktisk slik at øvelse gjør mester!

Om du trenger tips til et miljø som legger til rette for fysisk aktivitet bør du titte inn på:

http://blokkie.eu/img/Blokkie.mp4