3 min

+ Å være en god leder er å få fram ressursene hos andre

Oppdatert: 30. sep. 2021

Barnehageledelse del 3 - av Lise Barsøe

En viktig side ved det å være leder er å få frem det beste i andre og å legge til rette for at samarbeidet blir godt. I det følgende vil du få noen punkter å tenke på for utvikle deg som en relasjonsleder.

Skap tillit og vis tillit

Du kan ikke fremtvinge at andre har tillit til deg. Uten at dine medarbeidere har tillit til deg, er det antakelig svært vanskelig å lede. Tillit bygges ved at du er til å stole på. For eksempel ved at du ordner det du lover, at vedtak blir fulgt opp og at du gjør som du sier at de skal gjøre. Det nytter lite å kreve at de andre skal ha en anerkjennende væremåte overfor barna hvis ikke du har det samme overfor dem. Du må rett og slett være en god modell. Og du må vise dem tillit. Har du delegert en arbeidsoppgave, må du stole på at den blir gjort uten at du hele tiden må kontrollere eller ha det gjort på din måte. Dette kan lett minne om mistillit. Tillit virker begge veier, og for å få tillit må du vise det.

Vær anerkjennende

Å være anerkjennende innebærer slik jeg ser det, å se det gode i de menneskene en møter og akseptere dem som de er. Det er antakelig vanskelig å være en god nok leder hvis en ikke greier å se ressursene hos sine medarbeidere. Hvis det virkelig ikke er noe godt ved en medarbeider, må en gjøre alt en kan for å bli kvitt vedkommende så fort som mulig. Ellers er lederoppgaven å vise anerkjennelse. De som er rundt oss vet det hvis vi ikke anerkjenner dem, og det gjør det vanskeligere for dem å være en god medarbeider. Vi påvirker og påvirkes av hverandre hele tiden. Som leder har du et spesielt ansvar.

Har du en medarbeider du må jobbe med anerkjennelsen av? Hvordan vil du gjøre det? Når skal du begynne?

Gi konkrete tilbakemeldinger

Det å være anerkjennende betyr slett ikke at du ikke skal si fra om det som ikke er bra nok. Tvert imot er det slik at hvis dine medarbeidere er trygge på din anerkjennelse, er det ikke så vanskelig å si fra om det som er nødvendig. Det rokker ikke relasjonen mellom dere. Tilbakemeldinger handler ikke bare om å si fra om det en ikke er fornøyd med. Kanskje er det enda viktigere å si fra om det som er ønskelig og positivt. Som leder er det viktig at du fokuserer på det som viser kvalitet. Å ta andre på fersk gjerning i å gjøre noe bra, er ofte svært virkningsfullt. Særlig når det gjelder den medarbeideren som du har et mindre godt forhold til. Men vi har vel alle behov for ros. Og den varmer spesielt godt, hvis den er konkret og spesifikt beskriver det den andre setter pris på.

Enda viktigere er det å være konkret hvis du skal peke på noe som ikke er akseptabelt. Da er det avgjørende at personen ikke tror at vi kritiserer alt ved personen, men bare dette konkrete. En annen viktig side ved tilbakemeldinger er at de kommer så fort som mulig etter det som har skjedd.

Har du noe viktig usagt på godt eller vondt når det gjelder en eller flere av dine medarbeidere? Kan det sies nå eller er det for sent for akkurat dette? Hva kan du gjøre for å bli en bedre tilbakemelder og skape en god tilbakemeldingskultur?

Få frem de ansattes ressurser

Du må vite om dine ansattes ressurser for å kunne få dem frem i lyset. Barn har godt av å være sammen med voksne som trives. Kartlegg dine ansattes interesser og hobbyer. Er det noe som kan brukes i barnehagen? Skap en kultur hvor det er lov å snakke om det en er god til. Legg til rette for at medarbeiderne kan lære av hverandre. Det er blant annet dette som er å være en lærende organisasjon, at vi deler kompetansen vår med hverandre på kryss og tvers i barnehagen. Og det er ikke sånn at læringen bare kan gå fra pedagoger til fagarbeidere! Er vi nysgjerrige og trygge på oss selv, fins det muligheter for å utvikle oss i mange situasjoner.

Hvilke ressurser kan komme tydeligere frem på din avdeling/din barnehage?

Er det noen som kan noe som de andre kan lære?

Hvordan legger vi til rette for slik læring?

Inne på siden vår finner du også et verktøy du kan bruke i arbeidet med å styrke relasjonen til de du leder. https://www.foreldrekanalen.com/post/verkt%C3%B8y-i-arbeidet-med-%C3%A5-styrke-relasjonen-til-en-medarbeider