3 min

Bli kjent med innholdet i kapittel 8 i den nye barnehageloven!

1. januar 2021, kom det en ny barnehagelov (se egen artikkel). Kapittel 8 omhandler hvert enkelt barns rett til å ha det trygt og godt i sin barnehage.

Nå viser det seg at mange foreldre ikke kjenner til innholdet i den nye lovens kapittel 8. Her kan du bli litt bedre kjent med barnets rettigheter!

Barnehageloven 01.01.21. - kapittel 8 – psykososialt barnehagemiljø.

§ 41.Nulltoleranse og forebyggende arbeid

Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som arbeider i barnehagen, skal gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for slike krenkelser.

Barnehagen skal forebygge tilfeller hvor barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø ved å arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.

§ 42.Plikt til å sikre at barnehagebarna har et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø (aktivitetsplikt)

Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det.

Alle som arbeider i barnehagen, skal melde fra til barnehagens styrer dersom de får mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. Styreren skal melde fra til barnehageeieren i alvorlige tilfeller.

Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken.

Når et barn eller foreldrene sier at barnet ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen undersøke saken og så langt det finnes egnede tiltak, sørge for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø. Det samme gjelder når en undersøkelse som barnehagen selv har satt i gang, viser at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. Tiltakene skal velges på grunnlag av en konkret og faglig vurdering.

Barnehagen skal lage en skriftlig plan når det skal gjøres tiltak i en sak.

I planen skal det stå:

  1. hvilke problemer tiltakene skal løse

  2. hvilke tiltak barnehagen har planlagt

  3. når tiltakene skal gjennomføres

  4. hvem som skal gjennomføre tiltakene

  5. når tiltakene skal evalueres.

§ 43.Skjerpet aktivitetsplikt dersom en som arbeider i barnehagen, krenker et barn

Dersom en som arbeider i barnehagen, får mistanke om eller kjennskap til at en annen som arbeider i barnehagen, krenker et barn med for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering eller trakassering, skal vedkommende straks melde fra til barnehagens styrer. Styreren skal melde fra til barnehageeieren.

Dersom en som arbeider i barnehagen, får mistanke om eller kjennskap til at styreren i barnehagen krenker et barn med for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering eller trakassering, skal vedkommende melde fra til barnehageeieren direkte.

Undersøkelser og tiltak etter § 42 tredje og fjerde ledd skal iverksettes straks.

Gjennom den nye loven forsterkes altsån barnets rett til å ha et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø. I praksis betyr dette at alle barn skal oppleve seg selv som betydningsfulle for fellesskapet. Ingen barn skal stå utenfor! Forskning på dette området viser at når vi spør barna hva som er det verste som kan skje i barnehagen, svarer de; "å ikke få være med å leke!"

Den nye loven slår fast at dersom ditt barn forteller deg at det ikke har det bra, at det blir stengt ute, at ingen vil leke med det, så skal vi alle lytte til barnet. Det betyr også at hvis du ser eller hører at et annet barn i barnehagen ikke har det trygt og godt, så skal du si fra til de voksne i barnehagen om dette.

Alt vi gjør i barnehagen, skal kunne begrunnes ut i fra hensynet til barnets beste. Gjennom loven gis barnet en sterkere stemme! Det er på høy tid. Dette krever mye fra alle som arbeider i barnehagen, og fra dere foreldre.

Her på Foreldrekanalen retter vi fokuset mot hva dere som foreldre kan gjøre, for å bidra til et godt psykososialt barnehagemiljø, for alle barn. Dette håper vi vil bidra til refleksjon rundt egen væremåte i møte med egne og andres barn.

Vi håper at du som mamma eller pappa, blir med oss på en skikkelig dugnad i arbeidet med å skape et mer inkluderende fellesskap - og et varmere samfunn.