3 min

+ Vær en tydelig leder Barnehageledelse - del 2

Oppdatert: 1. okt. 2021

Innlegget er skrevet av Lise Barsøe

Jeg håper at du har brukt noen minutter til å tenke over deg selv som leder som jeg oppfordret til i forrige innlegg! Kanskje dere til og med har reflektert i lederteamet om dere selv som ledere. Det kan det være mye god læring i!

I dette innlegget vil jeg konsentrere meg om det å være en tydelig leder. Våger du å være tydelig, er det lettere for dine ansatte å vite hva du forventer. Og når du har bestemt deg for hva som er det viktige og riktige, er det lettere for deg å være leder også.

Vær en god modell

Det du gjør, virker sterkere enn det du sier. Gjennom dine daglige handlinger viser du hva som er viktig og hva som er mindre viktig. Kommer det klart frem i dine daglige prioriteringer at det alltid er barna som kommer først i barnehagen? Hvordan viser du dette?

Antakelig blir du en enda bedre modell hvis du er trygg på hvordan de viktige verdiene i barnehagen kommer til uttrykk i praksis. Hvordan kommer for eksempel barns medvirkning til syne når dere planlegger på avdelingen eller i barnehagen? Og hvordan viser du hva anerkjennelse betyr i møtet med den av dine medarbeidere som du sliter med relasjonen til?

Det å være en god modell handler i stor grad om å vise hvordan alle de flotte verdiene i barnehagens styringsdokumenter kommer til uttrykk i praksis.

Fordel ansvaret

Mange ledere i barnehagen har lett for å ta ansvar for det meste. Enten fordi de tenker at de gjør det best selv eller fordi de syns det er vanskelig å pålegge andre noe. Uansett grunn fører manglende fordeling av oppgaver til at lederen får for mye å gjøre og at de andre ikke får utviklet seg videre. Pass på at du ikke «redder» dem du er leder for ved å gjøre oppgavene deres for dem. Det er ikke å gi dem ansvar.

Tydelig fordeling av ansvar og oppgaver er en forutsetning både for et godt samarbeidsklima og for personalutvikling.

Forpliktende avgjørelser

Når vi skal ta avgjørelser om hva vi skal satse på for å utvikle barnehagen videre, er det viktig at alle får delta og at alle stemmer blir hørt. Slike demokratiske prosesser tar tid. Men uansett hvor mye tid vi bruker, er det sjelden at alle blir enige. Demokrati betyr ikke at alle kan få det som de vil. Men det betyr at alle skal bli hørt.

Det må tas en avgjørelse og som leder må du forlange lojalitet mot det som blir bestemt. Og du må ta det opp hvis noen ikke følger opp det som har blitt bestemt.

Klare rammer

Som leder må du vite hva som er innenfor og det som er utenfor det som er akseptabelt. Dette henger nøye sammen med det som er nevnt i det første punktet. Det er viktig å ha romslige rammer. En leder som bryr seg med stort og smått hele tiden, er slitsom og undergraver autoriteten sin. Hvis du har klare rammer som samsvarer med de verdiene dere er forpliktet av og som du sier at du står for, er du en troverdig leder som er forutsigbar. Det skaper trygghet i organisasjonen.

I tillegg til at du må vite hva du står for, kreves det at du er god til å si fra om det som er nødvendig. Gode tilbakemeldinger peker på både hva du er fornøyd med og det som er utenfor det akseptable.

Jeg vil skrive mer om tilbakemeldinger i neste innlegg. I mellomtiden kan du bestemme deg for hva du vil gjøre for å bli en tydeligere leder. Det vil gjøre det lettere for deg å være leder og lettere for de ansatte å ha deg som leder.