5 min

Samarbeid mellom foreldre og barnehage - til barnets beste

Oppdatert: 22. juni 2021

Rammeplanen kapittel 5. Samarbeid mellom hjem og barnehage
 

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling, jf. barnehageloven § 1. Betegnelsene «hjemmet» og «foreldrene» omfatter også andre foresatte. Barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning og arbeide i nært samarbeid og forståelse med foreldrene, jf. barnehageloven § 1 og § 4. Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål. Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling.
 
Barnehagen skal legge til rette for foreldresamarbeidet og god dialog med foreldrene. Foreldresamarbeidet skal både skje på individnivå, med foreldrene til hvert enkelt barn, og på gruppenivå, gjennom foreldrerådet og samarbeidsutvalget. På individnivå skal barnehagen legge til rette for at foreldrene og barnehagen jevnlig kan utveksle observasjoner og vurderinger knyttet til enkeltbarnets helse, trivsel, erfaringer, utvikling og læring. Barnehagen skal begrunne sine vurderinger overfor foreldrene og ta hensyn til foreldrenes synspunkter. Samarbeidet skal sikre at foreldrene får medvirke til den individuelle tilretteleggingen av tilbudet. Både foreldrene og personalet må forholde seg til at barnehagen har et samfunnsmandat og verdigrunnlag som det er barnehagens oppgave å forvalte. Barnehagen må tilstrebe at barnet ikke kommer i lojalitetskonflikt mellom hjemmet og barnehagen.
 

 
Intensjonen med foreldreråd og samarbeidsutvalg er at disse ordningene skal gi mulighet for å ivareta foreldrenes kontakt med barnehagen på en aktiv måte. Foreldrerådet skal fremme foreldrenes fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Foreldrerådet skal bli forelagt saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. Det kreves samtykke fra foreldrerådet dersom foreldrebetalingen settes høyere enn den fastsatte maksimalgrensen.
 
Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget skal bli forelagt saker som er viktige for barnehagens innhold og virksomhet, og for forholdet til foreldrene. Samarbeidsutvalget skal fastsette barnehagens årsplan. Øvrige saker av viktighet er for eksempel forslag til budsjett eller driftsendringer.


 

Med utgangspunkt i rammeplanens føringer ønsker jeg å presisere følgende:

Barnehagen skal ikke være et møtested mellom en servicebedrift og dens brukere - men et møtested mellom to parter som har felles mål i et felles prosjekt - EN GOD BARNDOM FOR ALLE BARN bestående av gode dager.

Møtet mellom barnehagen og foreldrene – samarbeid og forståelse

Barnehagen skal gi barn under opplæringspliktig alder gode utviklings- og aktivitetsmuligheter i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. (Barnehageloven § 1 Formål)

Å skape gode læringsbetingelser for barn handler om å gi dem gode opplevelser samt å gi dem muligheten til å gjøre erfaringer som er viktige for dem i hverdagen. At disse erfaringene også viser seg å være av betydning for barnet senere i livet, vil jeg betrakte som en solid bonus. Å lykkes i dette arbeidet krever at samarbeidet mellom foreldrene og barnehagen er basert på hensynet til barnets beste. Å se hva som er barnets beste ligger ikke alltid i dagen, og derfor er det viktig at rammeplanen fokuserer på begrepene samarbeid og forståelse. I dette innlegget vil jeg belyse på hvilken måte samarbeidet mellom barnehagen og barnets hjem er sentrale innsatsfaktorer for barns læring, trivsel og utvikling.

I arbeidet med å skape en god barnehage i tråd med rammeplanens intensjoner blir det etter mitt syn helt nødvendig hele tiden å fokusere på «barnets beste». Dette er et stort og omfattende tema, men jeg vil trekke noen linjer her fordi det er helt avgjørende for forståelsen av den videre argumentasjonen.

De siste femten årene har det skjedd mye innenfor vår sektor. Vi har lagt bak oss en periode med voldsom utbygging av nye barnehageplasser. I dag går over 90% av alle førskolebarn i barnehage. Da er det viktig å minne seg selv - og politikerne på hva en god barnehage er.

Retorikken de siste årene har heldigvis endret seg fra: Foreldre trenger plass til sine barn - til barn trenger å gå i barnehage for å utvikle seg godt! Barna trenger ikke først og fremst et sted å være mens foreldrene er på jobb! De trenger et pedagogisk tilbud av høy kvalitet. De trenger dyktige voksne som er utdannet og motivert for arbeidet, og virksomheten må foregå innenfor fysiske rammer som gjør det mulig å opprettholde den kvalitet som rammeplanen pålegger den enkelte barnehage å holde.

Vær med å prege det pedagogiske arbeidet - ved å sette ord på hva som er kvalitet for barn!

I 2005 skrev jeg i dyp frustrasjon:

Se for deg følgende scenario: Du skal fly fra Tromsø til Trondheim. Det viser seg at det er vanskelig å finne fly, så derfor har de funnet fram et gammelt propellfly og «tørket støvet av det». Du blir litt skeptisk, men tenker at det går vel bra. Når du endelig sitter vel plassert i setet, får du følgende informasjon: Det er vanskelig å få tak i flygere for tiden, men de har vært så heldige å få tak i en frivillig som kan tenke seg å prøve å fly dere til Trondheim. Ville du blitt med videre? Kanskje ville du da heller funnet en annen måte å reise på inntil det var utdannet flere flygere?

Det har tatt oss ca. 15 år å skaffe tilstrekkelig pedagogisk bemanning til barnehagene. Vi er ikke helt i mål, men det nærmer seg veldig! Spørsmålet vi ønsker å ta opp og drøfte her i Barnehagekanalen er:

Hva er det viktigste pedagogiske arbeidet i barnehagen sett med:

  1. Pedagogenes øyne?

  2. Foreldrenes øyne?

  3. Barnas øyne?

Er det samsvar mellom disse tre gruppene?

I nær forståelse og samarbeid

Med forståelse menes gjensidig respekt og anerkjennelse for hverandres ansvar og oppgaver i forhold til barnet. Med samarbeid menes regelmessig kontakt der informasjon og begrunnelser utveksles.

Personalet må arbeide for å finne balanse mellom respekt for foreldrenes prioriteringer og å ivareta barns rettigheter og grunnleggende fellesverdier som barnehagen er forpliktet på.

Av og til oppstår det menings motsetninger mellom personalet og foreldrene. De fleste av disse lar seg løse dersom personalet evner å søke forståelse. På den ene siden må vi forsøke å forstå foreldrenes argumenter for å handle som de gjør. På den andre siden er det personalets oppgave å forsøke å si fra dersom de mener at foreldrenes handlinger ikke er til barnets beste.


 

Flere pedagoger - mer faglighet - ikke flere fag
 

At barnehagene pålegges å arbeide med stadig nye satsingsområder og prosjekter, er ikke nødvendigvis til barnas beste. Som pedagog er det viktig at du gjør deg opp en mening om hva du bør bruke tiden på. Mer faglighet er ikke det samme som flere fag.

Det er svært viktig at hver enkelt barnehage bestemmer hvilket fokus de skal ha i arbeidet.

Jeg er absolutt helt sikker på at når dette blir kommunisert klart og tydelig til foreldrene, vil de aller fleste foreldre stille seg bak, og vi kan ta fatt på vårt daglige samarbeid i felles forståelse om hvem og hva vi samarbeider om!

Husk: Det er ikke nødvendig å gjøre alt - men alt du gjør må du gjøre best mulig!

Les de to innleggene om Barnehagelæreren som premissleverandør for den gode barndom, og gjør deg opp en mening.

Ta gjerne diskusjonen med deg til barnehagens lederforum!