3 min

Prosessorientert planlegging - Didaktisk forståelse

Oppdatert: 22. juni 2021

I rammeplanen står det:

Styreren skal sørge for at det pedagogiske arbeidet er i tråd med barnehageloven og rammeplanen, og at personalet utvikler en felles forståelse for oppdraget som er gitt i disse. Styreren skal sørge for at personalet får ta i bruk sin kompetanse. En forutsetning for en forsvarlig pedagogisk og administrativ ledelse er et godt samarbeid med barnehageeieren, barnehagens pedagogiske ledere og barnehagens øvrige personale. Styreren leder og følger opp arbeidet med planlegging, dokumentasjon, vurdering og utvikling av barnehagens innhold og arbeidsmåter og sørger for at hele personalgruppen involveres. (rammeplanen side 16)

Didaktikk er læren om systematisk planlegging av pedagogisk virksomhet. Didaktikk er teori og prinsipper som fokuserer på sammenhengen mellom mål, innhold og gjennomføring av pedagogisk arbeid.

Å ha didaktisk kompetanse i barnehagen innebærer i praksis at de ansatte har evnen til å

1) Planlegge pedagogisk virksomhet

2) Gjennomføre pedagogisk virksomhet

3) Reflektere og kommunisere over gjennomført pedagogisk virksomhet.

Didaktisk arbeid er godt forankret i norsk barnehagetradisjon. I tråd med rammeplanens føringer er det pedagogenes ansvar at barnehagens virksomhet er godt planlagt. At pedagogene er ansvarlige, bør ikke tas til inntekt for at alle planer utvikles i ledergruppa og medarbeiderne holdes utenfor. Slik jeg ser det, understreker rammeplanen pedagogenes ansvar for å initiere, iverksette og gjennomføre planarbeidet. Det er videre avgjørende at hele personalet får ta del i utformingen av planene.

Jeg vil anbefale dere å ta hele personalet med i prosessen med å utforme planene for utviklingsarbeidet. På den måten får alle et eierforhold til planen, i mye større grad enn det som ofte er tilfelle i dag. Jeg har prøvd ut ulike måter å gjøre dette på og vil her presentere en god tilnærming til dette arbeidet.

Styrer leder prosessen

Det må settes av minimum tre timer til utvikling av grunnlaget for en prosessorientert plan. Personalet plasseres i grupper på tre, gjerne rundt et langbord (det er viktig at alle har øyekontakt med hverandre). Styrer er ansvarlig for at gruppene settes sammen på en fornuftig måte. Legg gjerne ut bordkort, så sparer du mye tid når alle skal sette seg. Det kan være smart å sette dem som ofte fører ordet, i samme gruppe, og tilsvarende for dem som ofte sier lite. På den måten er det lettere for «de stille» medarbeiderne å komme til orde. Når du arbeider med slike prosesser over tid, er det viktig å variere gruppene, så alle kan få impulser fra alle. Underveis i gruppearbeidet blir alle sittende der de er plassert. Det er unødvendig å bruke tid på å flytte seg til grupperom. Gruppene skal summe sammen i noen minutter om gangen, og dette klarer de fint med flere grupper i samme rom.

Som styrer og leder for prosessen er det viktig at du står utenfor gruppene. Du skal nå gi én og én oppgave til gruppene. Du vurderer hvor lang tid de får til å løse hver oppgave (fra 3–10 minutter pleier å være greit avhengig av hvor tidkrevende oppgaven er). Når de er ferdige med oppgaven, blir alle gruppene spurt om hva de har kommet fram til. Alt blir notert ned på flip-over ark. Ingen grupper skal «slippe unna». Husk å starte oppsummeringen i ulike grupper fra gang til gang, så ikke alltid de samme svarer først eller sist. Det er viktig med litt «streng regi» i dette arbeidet. Ikke tillat utenomsnakk.

Ved å arbeide på denne måten oppnår du større engasjement fra alle i personalet.

Det er viktig at dere bestemmer dere for hvilke hverdags-aktivitet dere vil fokusere på. Inne på siden finner dere verktøyet dere kan bruke i arbeidet med de ulike hverdags-aktiviteter. Vi publiserer fortløpende.

  1. Det første møtet om morgenen

  2. Lek inne

  3. Samling

  4. Måltid

  5. Påkledning

  6. Utelek

  7. Turer/utflukter

  8. Når dagen er over

  9. Foreldresamarbeid

  10. Overgangssituasjoner

Før dere går i gang med prosessorientert planlegging, vil jeg anbefale kurset; "Prosessorientert planlegging."