3 min

Når leken får stå i fokus - Hverdagsmagi

Oppdatert: 16. feb. 2023

Før du leser denne artikkelen vil jeg anbefale deg å se filmen om Lek, som ligger under fanen videoblogg:

Filmen heter LEK

Improvisasjonsblikk i praksis:

I denne artikkelen vil jeg vise noen eksempler på hva som kan kjennetegne en lekende, tilstedeværende ansatt i barnehagen.

Rommet er fullt av barn samt en voksen. Barna er i alderen 3–4 år, og den voksne er medarbeider på avdelingen. Det bygges med Kaplaklosser, og den voksne, en av assistentene, tar del i byggingen. Det er noen imponerende byggverk.

Noen barn har kledd seg ut og leker ved siden av byggingen.

Jeg legger merke til at ingen av barna i rommet er utenfor fellesskapet.

Barna spør hvem jeg er, og jeg svarer, så fortsetter de med sitt. Plutselig skjer det, et av barna kommer borti byggverket med rumpa si, og alt raser. Jeg venter i spenning på en reaksjon fra bygningsarbeiderne og blir litt overrasket over det som kommer:

«Ja, ja, det er ikke så farlig! Vi har jo bygd så lenge på det!»

Dette var ikke helt hva jeg hadde forventet. Barna som bygget, forlater byggverket og henter seg utkledningstøy på et fint stativ. Det ligger Kaplaklosser utover hele gulvet.

Hvilke muligheter har barnehagemedarbeideren i denne situasjonen? Hvis hun ber barna rydde opp, ødelegger hun leken. Hvis hun lar klossene være, er det nesten umulig å komme seg fra i rommet, som er fylt av klosser.

Bildet er tatt av Photographee.eu/Shutterstock

Å velge en lekende tilnærming - å bruke sitt improvisasjonsblikk

Assistenten plukker opp en tusjpakke, holder den mot øret og later som det er en telefon. Hun tar en "telefonsamtale" med veivesenet og forteller at det har gått et ras over E6 og sier: «Åh, jeg kunne trenge noen gravemaskinsjåfører her, jeg! Jeg har noen store jordmasser som skulle vært flytta over i en container!» Tre av barna, to gutter og ei jente, kommer med hver sin dumper. De begynner å «grave opp» klosser fra gulvet og over i lekekassa. I løpet av to minutter er gulvet ryddet, og ingen har engang nevnt ordet rydding. De tre "arbeiderne" går videre til neste jobb!
 

«Jeg fryser sånn på rumpa, jeg!»

Fem minutter senere leker barna gjemsel med Marius, og jeg blir trukket inn i leken for å skjule barna bak en hylle. «Du må lene deg på varmeovnen og si at du fryser på rumpa!» sier Håkon. Barna gjemmer seg bak meg og fniser når Marius kommer inn i rommet. «Jeg leter etter noen barn jeg. Har du sett dem?» «Nei, her er det ingen barn, jeg bare fryser så innmari på rumpa jeg, skjønner du!» Marius går ut av rommet akkompagnert av en voldsom fnisekonsert fra barna som gjemmer seg.

Du kan godt få være heks, for du likner jo litt, da!

Plutselig tar leken en ny vending. Barna har bygget meg helt inne bak puter og madrasser. Så der sitter jeg, da, bak en mur av skumgummi. «Ja, ja, jeg får sette meg her og sove i hundre år jeg, da, for jeg er visst Tornerose!» «Ja, vi leker Tornerose,» sier en av jentene, og de andre barna stemmer i. Håkon sier: «Hvordan var den igjen?» Noen begynner å synge teksten, og en av jentene strekker seg over muren og ser på meg. «Jeg vil egentlig være Tornerose!» «Det skal vi ordne i en fei, vi bare lager en liten åpning i putene her og så bytter du plass med meg,» sier jeg. En ung og vakker Tornerose er på plass, og det er da Håkon ser på meg et lite øyeblikk før han sier:

«Men hva skal du være nå da?»

Etter en liten tenkepause sier han: «Du kan godt få lov å være heks, for du likner jo litt, da!»

Jeg kjenner at dette er et av de beste komplimenter jeg har fått på lenge! Nå fortsetter leken, og barna finner ut at de trenger en prins som kan kysse Tornerose. En av guttene sier at han veldig gjerne vil kysse henne. Så vi synger, og han kysser, muren faller og alle hjerter gleder seg. Plutselig har klokka blitt tolv. «Oi,» sier Marius. «Er noen av dere sultne?» Alle barna svarer bekreftende. «Da går vi og spiser, men først kan dere kanskje vise Kari hvordan det pleier å se ut på dette rommet!» I løpet av to minutter er rommet ryddet, med god hjelp fra alle barna! En flokk glade unger fyker av gårde for å spise, og jeg kan bare bekrefte at dette har vært en av mine beste barnehage-opplevelser på mange år.

Tenk å ha barnet sitt i denne barnehagen!

Hvordan er det i barnehagen der barnet ditt går?

Hvordan er det i barnehagen der du arbeider?

Hvordan forholder ansatte seg til barnas lek?

Husk å vise interesse for barnas lek!