3 min

Hva trenger dere som foreldre å vite om forebyggende arbeid mot utestenging og mobbing i barnehagen?

Oppdatert: 22. juni 2021

1. januar 2021, fikk vi en ny Barnehagelov. I den nye loven forsterkes barns rettssikkerhet. Alle barn har rett til å ha et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø - heter det i den nye loven. Og det skal alle dere foreldre være veldig glad for!

Vi vet, gjennom nyere forskning, (bl.a. I. Lund 2015) at et sted mellom 8% og 12% av alle barnehagebarn, forteller at de ikke får være med å leke. Vi vet også at det å stå utenfor fellesskapet gir en rekke uheldige effekter både i nåtid og i framtiden. Barn som ikke har kamerater eller venner i barnehagealder, mister tilgang på glede og mestring, og de fratas muligheter for utvikling av sosial kompetanse, som vil være sentralt for senere deltakelse.

Når barn defineres negativt av andre - barn og eller voksne - vil dette kunne bidra til at disse barna får en dårligere start på livet!

Gutten og sykkelen - en praksisfortelling

Sture er 3 år gammel og har akkurat begynt i barnehage. De voksne merker ganske raskt at han har et litt dårlig verbalt språk. Det kan være vanskelig å forstå hva han sier. De voksne legger også raskt merke til hans manglende lekekompetanse. Når Sture ikke får lov til å være med andre i lek, hender det at han dytter eller slår. Han havner ofte i konflikt med andre barn og de ansatte begynner å se på han som et problem. "Ikke rart ingen vil leke med deg, sånn som du oppfører deg!" var kommentaren fra en av de voksne, etter at han hadde slått til en av de andre tre-åringene på gruppa.

En ung, pedagogisk leder ser det annerledes. Han ser en liten gutt som mangler verktøy i verktøykassa si. Han tenker at det er nettopp dette barnehagen skal hjelpe barna med. Barnehagens ansatte skal hjelpe de barna som kommer til barnehagen med en halvtom verktøykasse, sånn at mulighetene deres for å lykkes i lek og sosialt samspill, kan utvikles.

Den unge pedagogen, Peder, foreslår at de når gutten kommer om morgenen, skal hjelpe han inn i lek, og være der sammen med han, til han klarer seg selv! Han følger opp og ser at det går mye bedre når han får litt lekestøtte.

Så en dag er det tid for å gå ut. Sture, er kjemperask til å kle på seg. Den unge pedagogen sier til kollegaene i garderoben; "Da går Sture og jeg ut!" Det nikkes.

På uteområdet står de og ser seg litt rundt; "Ser du noen du har lyst til å leke med da?" spør Peder. "Der!" Sture peker på fotballbanen og tar hånda til Peder. "Da går vi dit bort og spør om vi kan få bli med," sier Peder. Halvveis bort til fotballbanen, kommer Helen i stor fart på trehjulssykkelen. Hun velter og slår seg. Sture og Peder ser på hverandre og løper bort til Helene. "Har du slått deg, Helene?" spør Peder. Hylet som kommer fra helen, bekrefter at svaret er ja.

Da bøyer Sture seg ned og klapper Helene forsiktig på kinnet; "Gål det bla?" spør han.

I dette øyeblikket kommer en av de andre ansatte ut fra garderoben. Hun ser en veltet sykkel og en gutt på tre år som lener seg over et gråtende barn, hun tolker det hun ser, på bakgrunn av tidligere erfaringer og roper;

"Ja der er han på krigsstien igjen! Det tok ikke lang tid!"

Så fort gjort er det å stenge et barn ute!

Peder tenker at alt arbeidet han legger ned hver dag - er helt forgjeves, når enkelte voksne ikke tenker over hvordan deres holdninger og handlinger påvirker barns muligheter til å lykkes i samspill og lek.

§41, er en gavepakke til barn som Sture og voksne som Peder. Her understrekes alle de voksnes plikt til å gripe inn overfor voksne som glemmer å ta med seg hodet og hjertet på jobb! Det gjør det lettere for barnehagene å få i gang en god refleksjon rundt voksnes rolle i arbeidet med å skape inkluderende fellesskap.

Som foreldre bør dere være interessert i følgende:

  1. Hvordan arbeider barnehagen for å skape et trygt og godt psykososialt barnehagemiljø?

  2. Hvordan arbeider barnehagen for at alle barn skal oppleve at de er viktige for fellesskapet?

  3. Hvordan arbeider barnehagen hvis de opplever at noen barn blir stående utenfor?

  4. Hvordan arbeider barnehagen hvis de oppdager at det finnes voksne i barnehagen som definerer enkeltbarn negativt?

Hvis du vet at det finnes en "Sture" i barnehagen der ditt barn går, kan du starte med å tenke over hvordan du møter han. Hvordan du omtaler han - og hvordan du eventuelt forsvarer han, hvis ditt barn sier; "Sture er slem - de voksne syns det også!"

Tenk hvis Sture var ditt barn! Tenk over hvilke muligheter Sture har for å bli en deltaker i denne barnehagens fellesskap.

Alle har et ansvar - du kan være med å gjøre en forskjell!