3 min

Hva bør du tenke over før du søker barnehageplass!

Oppdatert: 22. juni 2021

Hva kjennetegner en god barnehage? Her får du noen gode råd!

Det nærmer seg søknadsfristen for barnehageplass. Men hva kjennetegner egentlig en god barnehage? Hvilke kriterier bør dere legge til grunn for valget? Og hvordan kan dere som foreldre finne fram i en jungel av tilbud?


 
For mange år siden ble jeg kontaktet av en styrer, som var litt fortvilet; «hva skal jeg stille opp med, når foreldrene kommer og sier at nabobarnehagen tilbyr skjortevask og middagslaging til foreldre? Skal jeg overby, og si at vi tar julebaksten for foreldrene og stryker bunads-skjorter til enhver anledning?»

Jeg sa den gang, som jeg sier nå: Du skal stille opp med det barnehager skal stille opp med; Nemlig å gi hvert enkelt barn som går i barnehagen en god barndom, bestående av alt det vår kunnskap tilsier at barn trenger for å ha det godt. Jeg kan vanskelig se hva skjortevask kan gjøre for barnas trygghet, trivsel og utvikling!

Å velge barnehage til barnet sitt, har neppe blitt enklere siden den gang. Derfor har jeg et viktig råd til dere foreldre, som er i midt i en søkeprosess.

Tenk først og fremst på hva som virkelig betyr noe for ditt barn:

· Hva tenker dere er det aller viktigste for at barnet skal ha det trygt og godt?

· Hva tenker dere er det aller viktigste for at barnet skal utvikle seg godt sosialt?

· Hva tenker dere er det aller viktigste for at barnet skal utvikle troen på seg selv og andre?

· Hva tenker dere er aller viktigst for at barnet skal utvikle nysgjerrighet og utforskertrang, og legge et godt grunnlag for livslang læring?

Sett dere ned og snakk om innholdet i disse spørsmålene. Svarene dere kommer fram til vil ha betydning for hvilken barnehage dere velger. Når dere kontakter barnehagene, bruker dere dette som utgangspunkt for samtalen.

Gjør deg kjent med de ulike barnehagene:

Under normale omstendigheter – altså tiden før Koronaen – ville jeg anbefalt dere å besøke barnehagene. Nå er denne muligheten mer begrenset, men det er fullt mulig å se på uteleken.

Jeg ville sett etter følgende:

1. Hvordan fungerer leken på uteområdet? Er det en god tone barna imellom? Er de voksne aktivt til stede for barna eller er de opptatt av andre voksne? Er det en god atmosfære? Kjenner du at du har lyst til å «hoppe over gjerdet» og bli med? Er det et variert og spennende uteområde? Er det flere soner, som muliggjør variert lek?

Dersom du har mulighet til å gjennomføre barnehagebesøk i din kommune, kan du også se etter:

2. Hvordan fungerer leken inne? Er barna delt i grupper? Er alle barna aktivt deltakende? Er det en god tone mellom barna og mellom barna og de voksne? Er barnehagen preget av en god atmosfære? Kjenner du at «her fikk jeg lyst til å være?» Er de voksne til stede for barna? Er de på gulvet? Ser du samspill mellom voksne og barn – eller opplever du det mer som overvåking/pass?

3. Hvordan opplever du organiseringen? Er det en opplevelse av at det ligger en tanke og en plan bak det som skjer, eller virker det tilfeldig og kaotisk.

Det er viktig at møtet mellom foreldre og personalet i barnehagen ikke blir et møte mellom en servicebedrift og dens brukere, men et møte mellom to parter som arbeidet sammen om et felles prosjekt; å gi barna en best mulig barndom og ruste dem på best mulig måte til å møte utfordringer i egen hverdag. Et godt samarbeid mellom barnehagen og barnas foreldre er en forutsetning for å lykkes i arbeidet med å gi barna en god start i livet. Dersom du ikke har tillit til barnehagens ansatte vil dette kunne gå på bekostning av barnas trivsel og trygghet.