2 min

Gode råd til foreldre som er opptatt av lek og barndom!

Leken fyller mange funksjoner, og i vår streben etter å få orden i tilværelsen, har vi til stadighet søkt nye måter å betrakte leken på og sette den inn i et system. I den senere tid har leken igjen fått økt oppmerksomhet fra forskere, forfattere, pedagoger og psykologer. Men fokus på leken har endret seg de senere år, i tråd med et endret syn på barndom. Man har fått øynene opp for barndommens verdi i kraft av seg selv. Barndommen er ikke bare et stadium på veien mot et «voksenliv,» og leken er ikke bare et pedagogisk virkemiddel innenfor dette stadiet. Leken står sentralt i opplevelsen av «den gode barndom». Å leke er en del av det å være barn. Å holdes utenfor det fellesskapet de andre er del i, og ikke få være med å leke, tilhører skyggesidene ved barndommen. Som foreldre bør vi innta en ydmyk holdning til våre barns lek. Vi bør vise at vi verdsetter og respekterer leken på lik linje med andre aktiviteter.

Gode råd til foreldre:

  • Snakk med barnet ditt om lek - eller rettere sagt - lytt til barnet ditt når det forteller!

  • Still åpne spørsmål; "Å, næh - fortell - hva skjedde?"

  • Vær nysgjerrig og leken!

Gjennom mange års samvær med mange barn og deres familier, har det slått meg at barn stadig får mindre tid til å leke. Barn i dag har ikke fritidsproblemer – de har nesten ikke FRI TID. Jeg tror det er viktig at vi som foreldre setter noen begrensninger med tanke på barns aktivitetsnivå. Mange barnehager har som praksis å intervjue barn med tanke på hva de ønsker å bruke tid på i egen hverdag. Jeg tror de aller fleste av disse barnehagene kan skrive under på at det svaret de hører oftest er; ”leke”. Det er viktig at vi som foreldre er bevisst i forhold til dette og at vi ikke fyller barnas tid med så mange aktiviteter at de mister tid til å leke.

Gode råd til foreldre:

  • God tid er viktigere enn mange leker

  • Pass på å ha god tid til lek i helger og på fritiden - det betyr at de av dere som fungerer som "wekendturoperatørforeldre" - kan si opp den stillingen!

  • Små barn trenger svært få leker - ofte er det morsomste å få tilgang til nederste kjøkkenskuff. Sørg for at innholdet i denne skuffen er trygt!

  • Vis interesse for barns lek!

  • La barna holde på - ikke tenkt at det er din oppgave å underholde!

  • Du må gjerne bli med - men la barnet eie leken! Du er med fordi det er gøy og fordi det er relasjonsbyggende - ikke fordi du har kontrollbehov!