2 min

Gode råd i en travel førjulstid

Se lenger ned på siden hva som ligger bak dagens luke i vår julekalender

Det viktigste i jula

Av Lise Barsøe

Det er lett å tenke at den beste jula, er den som inneholder alle de juletradisjonene som vår egen barndoms jul inneholdt. Og så har det kommet på mange nye ting som også bare må med. Bare å skrive listene over alt som skal gjøres tar det flere kvelder å gjøre ferdig. Og etter noen få dager ligger vi allerede langt på etterskudd.

Når det er travelt, er det fort gjort å bare løpe videre i enda større fart uten å tenke over om vi er på vei i riktig retning. Er alt det vi har planlagt virkelig nødvendig for å få den gode julefølelsen? Hva kan vi utelate eller kjøpe ferdig? Hvor mye orker jeg å gjøre og fremdeles ha tid og overskudd til å være en voksen som er til stede for barna?

Sett dere ned og lag lista på nytt! Denne gangen skal den inneholde så få ting at det kanskje ikke er nødvendig med liste.

Det vanskelig å prioritere, for hvis skal kunne det, må vi vite hva som er viktigst. Hvilke opplevelser er det vi vil at barna våre, i barnehagen eller hjemme, skal ha i jula? Hva er det aller viktigste? Hvis vi vet det, er det lett å prioritere!

Og da er det kanskje lettere å skape den jula som vi kan se tilbake på med glede i januar, opplagte og med ny glød!

Lørdag 11. desember

Ansvar og muligheter i barnehagen

Terje Melaas

Hvor vanskelig er det for et barn å leke? Er det "lett som en lek"? Hvordan uttrykker barn et ønske om å komme inn i leken og hvordan skal de ansatte i barnehagen forstå dem?

Barn generelt og utsatte barn spesielt kan ha alt fra små utfordringer til relativt store problemer med å få innpass i lek og relasjoner. Forfatteren bruker begreper som "kamp-rabling" og "vær-glad"-leken for å beskrive hvilke utfordringer barn kan møte i sin egen barnehagehverdag. Boken tydeliggjør hvilket ansvar personaltemaet har, og hvilke krav dette stiller til den pedagogiske ledelsen. Forfatteren bruker eget forsknings- og utviklingsarbeid og omfattende teoretisk materiale for å vise hvordan leken kan analyseres og følges opp systematisk. Et vell av eksempler viser hvilke muligheter barnehagen har helt konkret og praktisk.

· Pris: kr 379

· Antall sider: 174

· ISBN:9788244621922

· Utgave: 1

· Utgitt: 2014