4 min

Du finner lenken til kveldens webinar her:

Oppdatert: 2. aug. 2021

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NDBhODQzZDgtYTU2YS00MDEzLThjYjItODUyNTlmNzNkZDhh%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%223b514e10-be3e-4547-b087-7ac4ae0ed367%22%2c%22Oid%22%3a%221b856fe4-52c9-48d0-a6bd-0000949c6410%22%7d

Hva kjennetegner en god barnehage – hva kan du forvente?

Møtet med barnehagen – når barnet ditt blir en av mange!

Det er viktig at møtet mellom foreldre og personalet i barnehagen ikke blir et møte mellom en servicebedrift og dens brukere, men et møte mellom to parter som arbeidet sammen om et felles prosjekt; å gi barna en best mulig barndom og ruste dem på best mulig måte til å møte utfordringer i egen hverdag. Et godt samarbeid mellom barnehagen og barnas foreldre er en forutsetning for å lykkes i arbeidet med å gi barna en god start i livet. Dersom du ikke har tillit til barnehagens ansatte vil dette kunne gå på bekostning av barnas trivsel og trygghet.

Som foreldre opplever du at ditt barn er det aller viktigste i hele verden. Barnet du er foreldre til er helt unikt og du vil gjøre alt som står i din makt for å beskytte barnet ditt mot farer, og hjelpe det fram i verden. Kanskje har du tilbrakt all tid, et helt år, på å bli kjent med dette lille mennesket, og du tenker at ingen andre barn kan måle seg med ditt barn. Verken med tanke på utseende eller intellekt. Er du klar for å legge skjebnen til dette barnet i hendene på noen du ikke kjenner, og som ikke kjenner barnet ditt?

Velkommen til barnehagen!

Her vil du møte fagpersoner, med stor kunnskap om barn og barns utvikling. Du vil møte fagpersoner med kunnskap, kompetanse og erfaring som gjør dem i stand til å møte og forstå barnet ditt. Du vil møte mennesker med stort engasjement, som lever for å gi alle barn som går i barnehagen en best mulig barndom. Den store ulempen er bare den at ditt barn fra nå av vil være et av mange helt unike barn.

Er du klar for å forholde deg til at alle barn i barnehagen har like stor verdi som ditt eget barn?

Å venne seg til tanken om at barnet ditt plutselig ikke er alene om å være helt unik, kan være ganske tøft for mange. Hvis du ønsker at barnet ditt skal får et godt liv i barnehagen, er det bare å venne seg til tanken først som sist.

Husk: Det er ikke nødvendigvis et kvalitetstegn at barnehagen har mye på agendaen – antallet aktiviteter er mindre viktig enn hvordan de ulike aktivitetene gjennomføres.

Barnas opplevelser bør stå i fokus.

  • Det første du bør legge merke til er hvor de ansatte har sitt fokus – fokuset bør være på barna og på menneskemøtene.

  • De bør snakke med barna og til barna – ikke over hodet på barna!

  • Barnegruppa bør være organisert på en måte som gir minst mulig opplevelse av kaos – organisering er viktigere enn man kunne tro.

  • Det er bedre med små grupper av barn som er sammen med en ansatt, enn en stor barnegruppe som er sammen med flere ansatte.

  • Barnet bør få tildelt en primærkontakt fra oppstart – dette er en ansatt som barnet skal knytte den første kontakten med og som dere kan spørre om alt det dere lurer på. Det er ikke nødvendigvis sånn at primærkontakten har svar på alle spørsmål, men vedkommende kan undersøke ting for dere og evt sende dere videre i systemet ved behov.

  • Som forelder kan du forvente at alle ansatte i barnehagen etterlever det verdigrunnlaget som skal ligge til grunn for arbeidet. Dette er oftest gjengitt i barnehagens årsplan, og er fastslått i barnehagens styringsdokument: Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver.

  • I en god barnehage kan man merke at det er samsvar mellom planer og praksis!

  • En god huskeregel: Når du henter barnet ditt – ta barnet med i samtalen når du snakker med barnehagepersonalet om hvordan dagen har vært. Ikke snakk over hodet på barnet. Spør barnet direkte: «Hvordan har du hatt det i dag, «Felix»?» oppleves helt annerledes for barnet enn «Hvordan har «Felix» hatt det i dag?»

  • Legg telefonen fra deg før du går inn i barnehage, plukk ut øre pluggene og ha fullt fokus på relasjonen

Når bør dere komme i barnehagen?

Mange barnehager opererer med en kjernetid da barna skal være tilstede, dersom ikke annet er avtalt. Ofte er denne kjernetiden mellom 9.30 og 13.30. Begrunnelsen for at man har kjernetid, er for at man skal komme seg avgårde på turer og liknende. Aktiviteter av ulike slag legges ofte til kjernetiden.

Samtidig er det viktig å understreke at det foregår svært mye viktig utenfor kjernetiden. Ofte legges det til rette for lek og relasjonsbygging fra frokost og fram mot 9.30. For barn som kommer sent i barnehagen fjernes mye av muligheten til å bygge relasjon til andre barn og til de voksne. Gjennom leken foregår det meste av læringen i barnehagealder og det er trist når barnet blir fratatt den delen av læringen de ofte selv finner mest lystbetont. Barna er ofte veldig opplagte og våkne om morgenen, og da er det gode muligheter for fordypning gjennom lek og sosialt samspill. Jeg vil derfor anbefale dere å komme til barnehagen fra morgenen av. Hvis dere ønsker litt korte dager, er det ofte bedre å hente barna litt tidlig!

Bli med på våre webinarer!