3 min

Forslag til arbeid i lederteamet: "Å lede i motgang!"

Når vi opplever lange perioder med "unntakstilstand "i barnehagen, slik vi gjør nå, gjelder det å fokusere på det viktigste. Her er et par forslag til videre arbeid for eksempel på et ledermøte:

Oppgave 1. Å finne ut hva som er viktigst med arbeidet og hvordan vi sikrer at vi bruker den lille tiden vi har på noe som har en betydning for barns trivsel og glede i hverdagen.

Start med å lese opp fortellingen - og sett den inn i en barnehagekontekst:

En professor kommer inn til studentene sine. Han finner fram et stort Norgesglass og fyller det med golfballer. Han spør studentene om glasset er fullt og de nikker. Da tar han fram en pose med småstein. Han fyller opp glasset med småstein og rister på glasset så steinene fordeler seg mellom golfballene. Nok en gang spør han om glasset er fullt og studentene svarer ja. Nå tar han fram en pose med sand og fyller sand i glasset, rister og lar sanda fordele seg mellom golfballer og sand; "Er glasset fullt?" spør han nok en gang og studentene svarer at nå er det ihverfall helt fullt. Da tar prosfessoren fram en termos, fyller opp en kaffekopp og heller dette oppi glasset - når det begynner å renne over, sier han: "Nå er det fullt!"

"Nå vil jeg at dere skal tenke dere at dette er et bilde på hvordan dere har det. At dere har det så travelt at det ikke er rom for noe mer.

Golfballene:

Så vil jeg dere skal tenke dere at golfballene representerer det aller viktigste i livet dere. Det dere absolutt ikke kan være foruten. Det som gjør at alt annet får en mening - og uten golfballer er det ikke mening med noe.

Småsteinene:

Jeg vil at dere skal tenke dere at sanda representerer alle småting som gir livet en ekstra dimensjon - "krydderet i tilværelsen" - dere klarer dere fint uten - men det er litt kjedeligere.

Sanda:

Til slutt vil jeg dere skal tenke dere at sanda representerer alle tidstyvene. De som stjeler tiden deres uten at det tilfører noe viktig.

Se for dere at jeg hadde hatt sanda oppi glasset først - hvor mange golfballer hadde jeg fått plass til da?

Ja og forresten - kaffen er et symbol på at uansett hvor travelt vi har det - rekker vi en kopp kaffe med en god venn som trenger det - eller i barnehagen - vi har tid til det barnet som trenger trøst!

Oppgave - hva er det aller viktigste? Hvordan sikre at det viktigste får høyeste prioritet?

Hver av deltakerne på møtet får 5 minutter til å lage sitt eget "barnehageglass" - der de tar utganspunkt i sin stilling som pedagogisk leder.

Hva er dine golfballer?

Hva er din småstein?

Hva er din sand?

Hvordan tenker du at du vil sikre at golfballene alltid prioriteres først?

Hvordan tenker du å gå fram for å redusere mengden med sand?

Etter 5 minutter med selvstendig arbeid, arbeides det i grupper. Gå igjennom og se på likheter og ulikheter.

Oppsummering i plenum. Avslutt med å snakke om hvordan dere skal gå fram for å prioritere det viktigste, samt sette de mindre viktige tingene på vent!

Nå skal dere lage barnas glass!

Oppgave - Se for deg at du skal lage et nytt glass sammen med barna på gruppa di. Hvordan tror du dette glasset ville se ut?

Hva er barnas golfballer? (Aller viktigst for barns trivsel, glede og opplevelse av fellesskap)

Hva er barnas småstein? (morsomme

Hva er barnas sand?

Som en oppsummering kan dere snakke om hva som skal ha første prioritert i barnegruppa - og hva som kan legges til side når det er ekstra travle dager!

Sanda bør reduseres til et minimum.

Kanskje kan hver gruppa ha et glass stående på avdelingen sin som en påminnelse om at - hvis vi starter opp med det som betyr minst for barna i deres hverdag - da vil vi kanskje aldri få tid til det som virkelig er viktig!

Lykke til!