2 min

Arbeidet med å forebygge krenkelser - i praksis!

Oppdatert: 22. juni 2021

Les fortellingen i lys av den nye paragrafen i barnehageloven (januar 2021)

§41 i Barnehageloven Nulltoleranse og forebyggende arbeid

Barnehagen skal ikke godt krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle som arbeider i barnehagen, skal gripe inn når et barn i barnehagen utsettes for slike krenkelser.

Gutten og sykkelen - en praksisfortelling

Sture er 3 år gammel og har akkurat begynt i barnehage. De voksne merker ganske raskt at han har et litt dårlig verbalt språk. Det kan være vanskelig å forstå hva han sier. De voksne legger også raskt merke til hans manglende lekekompetanse. Når Sture ikke får lov til å være med andre i lek, hender det at han dytter eller slår. Han havner ofte i konflikt med andre barn og de ansatte begynner å se på han som et problem. "Ikke rart ingen vil leke med deg, sånn som du oppfører deg!" var kommentaren fra en av de voksne, etter at han hadde slått til en av de andre tre-åringene på gruppa.

En ung, pedagogisk leder ser det annerledes. Han ser en liten gutt som mangler verktøy i verktøykassa si. Han tenker at det er nettopp dette barnehagen skal hjelpe barna med. Barnehagens ansatte skal hjelpe de barna som kommer til barnehagen med en halvtom verktøykasse, sånn at mulighetene deres for å lykkes i lek og sosialt samspill, kan utvikles.

Den unge pedagogen, Peder, foreslår at de når gutten kommer om morgenen, skal hjelpe han inn i lek, og være der sammen med han, til han klarer seg selv! Han følger opp og ser at det går mye bedre når han får litt lekestøtte.

Så en dag er det tid for å gå ut. Sture, er kjemperask til å kle på seg. Den unge pedagogen sier til kollegaene i garderoben; "Da går Sture og jeg ut!" Det nikkes.

På uteområdet står de og ser seg litt rundt; "Ser du noen du har lyst til å leke med da?" spør Peder. "Der!" Sture peker på fotballbanen og tar hånda til Peder. "Da går vi dit bort og spør om vi kan få bli med," sier Peder. Halvveis bort til fotballbanen, kommer Helen i stor fart på trehjulssykkelen. Hun velter og slår seg. Sture og Peder ser på hverandre og løper bort til Helene. "Har du slått deg, Helene?" spør Peder. Hylet som kommer fra helen, bekrefter at svaret er ja.

Da bøyer Sture seg ned og klapper Helene forsiktig på kinnet; "Gål det bla?" spør han.

I dette øyeblikket kommer en av de andre ansatte ut fra garderoben. Hun ser en veltet sykkel og en gutt på tre år som lener seg over et gråtende barn, hun tolker det hun ser, på bakgrunn av tidligere erfaringer og roper; "Ja der er han på krigsstien igjen! Det tok ikke lang tid!"

Refleksjoner rundt fortellingen:

  1. Kunne dette eller liknende ha skjedd i din barnehage?

  2. Med utgangspunkt i ny barnehagelov - hvordan tenker dere at en slik situasjon bør håndteres?

  3. Hvordan kan de voksne i denne barnehagen arbeide videre for at Sture skal bli inkludert i fellesskapet?

  4. På hvilken måte tenker dere at dette er koplet til barnehagens tilbakemeldingskultur?